Tämä on valtuustossa 29.11.2017 pitämäni kannatuspuheenvuoro Jussi Halla-ahon esittämän laittomien/paperittomien terveyden- ja sosiaalipalvelujen laajennusta koskevan esityksen palauttamisesta uudelleenkäsittelyyn.

Puheenvuoroni meni suunnilleen näin:

”Meidän tulisi keskittyä omiin (eräs valtuutettu aiemmassa puheessaan viittasi PS: ään, että me tätä hoemme aina, niin päätin sitten hokea).
On erikoista, että nyt kun Suomeen on kohdistunut massamaahanmuuttoa niin, Helsinki päättäisikin tarjota laajennetut etuudet myös laittomasti maassa oleville. Vain ensisijaisesti helsinkiläisten palvelut turvaamalla voi Helsinki pärjätä myös tulevina vuosina ja ylläpitää hyvinvointia.
Perustuslaki ja terveydenhuoltolain 50 pykälä takaavat jo nyt, että äkillisesi sairastuneet hoidetaan ja hätämajoituksesta sekä elämän perustarpeista, kuten ruoasta huolehditaan aivan sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen mukaan. Tämän esityksen myötä ollaan laajentamassa palveluita myös esim. pitkäaikaissairauksien hoitoon, majoitukseen ja sosiaaliturvaan, siitä seuraa varmasti ei-toivottua terveysturismia.

En myös ymmärrä miten Helsinki voisi toimia niin, että viedään uskottavuus koko turvapaikkamenettelyltä. Helsinki tarjoaisi lakiin perustumattomia laajennettuja sosiaali- ja terveyspalveluja kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen. Mielestäni pitää tarkasti selvittää rikkoisiko Helsinki lakia tämän päätöksen tehdessään?

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat Helsingissä jo nyt kuormittuneita, ne jumittuisivat entisestään. Asuntoja ei ole riittävästi, tämä ongelma syvenisi yhä. Pienituloiset työssäkäyvät helsinkiläiset joutuvat jo nyt muuttamaan kaupungin ulkopuolelle. Tällä on vaikutus myös ihmisten moraaliin, varmasti monet kokisivat turhautumista tilanteen aiheuttamasta epävarmuudesta.

Saan koko ajan palautetta helsinkiläisiltä, kuinka vaikea on joskus saada hoitoa, erityisesti hammashoitoa. Viimeksi eilen eräs helsinkiläinen valitti, ettei terveyskeskuksen takaisinsoittopalvelu toimi, koska hänelle ei koskaan soitettu takaisin jne. Kuinka selitätte helsinkiläisille sen, että me siitä huolimatta tarjoamme laittomasti maassa oleville maksutonta hammashoitoa, tuberkuloosihoitoa, hiv-hoitoa ym.? Uskotteko todella, että se on heidän mielestään oikein ja kohtuullista? Minusta se ei ole oikein. Kannatan valtuutettu Halla-ahon palautusesitystä.”

(Äänestykset hävittiin ja esitys tuli voimaan. Seuraukset tulevat pian näkymään ja kuulumaan).

Categories: Puheenvuoro

0 Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: